Z výkladů svatého Augustina, biskupa, na žalmy

 
(In ps. 37, 13-14: CCL 38, 391-392)

 Samo tvoje toužení je tvou modlitbou

 

     Křičel jsem, protože sténalo mé srdce. To je skryté sténání, které člověk neslyší. Přece však jestliže je srdce do té míry zaměstnáno nějakým toužebným přemítáním, že se vnitřní rána v něm projeví zvučnějším hlasem, hledáme příčinu. Člověk si pak říká sám u sebe: Snad (srdce) naříká pro tohle nebo se mu snad stalo tamhleto. Kdo tomu může porozumět, ne-li ten, kdo takové sténání vidí nebo mu naslouchá? Proto bylo řečeno, křičel jsem, protože sténalo mé srdce; jestliže totiž lidé někdy vůbec slyší člověka sténat, slyší většinou sténání těla, neslyší však sténání, vycházející ze stenů srdce.

    Kdo poznal, odkud křik vycházel? Bylo dále řečeno: Ty víš o každé mé touze. Ne lidé, kteří nemohou vidět do srdce, ale ty víš o každé mé touze. Jestliže Otec, jenž vidí i to, co je skryté, ví o tvé touze, pak tě nemine jeho odplata.

    Samo tvoje toužení je tvou modlitbou; a je-li toužení stálé, je stálá i modlitba. Apoštol totiž nemluví nadarmo o těch, kdo se modlí bez přestání. Znamená to, že musíme bez přestání klečet, vrhat se na zem nebo pozvedat ruce, když říká: Bez přestání se modlete? Tvrdíme-li, že se modlíme takhle, pak si myslím, že to bez ustání dělat nemůžeme.

    Je však jiná, vnitřní, neustálá modlitba, a to je toužení. Ať děláš cokoli jiného, toužíš-li po onom svátečním klidu, neustáváš se modlit. Nechceš-li ustat v modlení, nepřestávej toužit.

    Tvé stálé toužení je tvým stálým hlasem. Přestaneš-li milovat, zmlkneš. Kteří lidé zmlkli? Ti, o nichž bylo řečeno: Protože se značně rozmohla nepravost, ochladne u mnoha lidí láska.

    Chlad lásky je mlčením srdce; planoucí láska je voláním srdce. Miluješ-li stále, stále voláš; voláš-li stále, stále toužíš; toužíš-li, máš na zřeteli pokoj.

    Ty víš o každé mé touze. A co když ví o touze, nikoli však o sténání? Jak by to bylo možné, když sténání je vlastním hlasem touhy?

    Proto následuje: Mé sténání ti není skryté. Tobě není skryté, je však skryté před mnohými lidmi. Vidíme někdy, že pokorný služebník Boží říká: Mé sténání ti není skryté. Ale někdy také vidíme, že se služebník Boží usmívá; znamená to snad, že toužení srdce zhynulo? Ne, jestliže v srdci trvá touha, trvá i sténání. Neproniká vždy k sluchu lidí, avšak nikdy se nevzdálí od sluchu Božího.

ZPĚV PO DRUHÉM ČTENÍ
R. Jsme na zemi jako cizinci, žijeme v Kristu, ale dosud jako poutníci na této zemi. Dokud nedojdeme k cíli, zpívejme tak, abychom nepřestali toužit, * neboť kdo touží, zpívá srdcem, i když jeho ústa mlčí.
V. Kdo však netouží, i když jeho křik doléhá k uším lidí, před Bohem je němý, * neboť kdo touží, zpívá srdcem, i když jeho ústa mlčí.