Dnešní památku Posvěcení římské baziliky Panny Marie jsem mohla oslavit účastí na poutní mši sv. (Díky Marušce, která mi to připomněla...) ;-)

Bazilika Santa Maria Maggiore v Římě je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších mariánských kostelů na Západě. Dřívější název „Panny Marie Sněžné“ má původ v legendárním vyprávění, že místo, kde měl být kostel postaven, se v srpnu pokrylo sněhem.
(Takový zázrak by měl jistě úspěch i v těchto horkých letních dnech. ) ;-)

Legenda:

Ve 4. stol. žili v Římě manželé, bohatí patriciové, kteří však nemohli mít děti. V noci ze 4. na 5. srpna měli sen, ve kterém jim Panna Maria uložila, aby se následujícího dne vypravili na jeden z římských pahorků Eskvilín. Tam, kde najdou čerstvě napadaný sníh, mají vybudovat chrám. Stejný sen se zdál i papeži Liberiovi. Následujícího dne se setkali na vrcholku Eskvilínu a ve sněhu papež Liberius nakreslil půdorys nového chrámu, který potom nazval Chrámem Panny Marie Sněžné.
(Zdroj: www.vira.cz)

Na pouť k Panně Marii Sněžné nemusíme až do Říma. Jí zasvěcený chrám můžeme navštívit i v Praze na Jungmannově náměstí.
více dalších informací

 Zdroj

Milosrdný Bože, nehleď na naše provinění, a když se ti nemohou líbit naše vlastní skutky, shlédni na přímluvu Panny Marie, Matky svého Syna, a zachraň nás. Neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen.
(závěrečná modlitba z breviáře)