Svatý Jáchym a svatá Anna jsou patrony manželských párů.
Ke sv. Anně se obracejí zvlášť ti, kteří prosí za šťastný sňatek a manželství, za požehnání dětí, nebo za šťastný porod. Jako svou patronku ji vidí matky, vdovy, ženy v domácnosti a mnozí další, k nimž patří horníci, tkalci, soustružníci, umělečtí truhláři, mlynáři, čeledíni, krejčí i krajkáři. Oba jsou vzorem především pro všechny prarodiče.

Sv. Anna je kromě toho také patronkou Orlických hor. Při dnešní poutní mši sv. v Sedloňově u Černého kříže jsme se mohli taky přesvědčit o tom, že ne nadarmo se ke sv. Anně přicházeli křesťané modlit za déšť. :-)

V těchto dnech je docela velké sucho, že lidem v okolních vesnicích vysychají studny, a tak určitě i ve svých modlitbách prosili o déšť. Jak moc vyslyšení svých modliteb ale věřili, se ukázalo dnes při poutní mši sv. u obrazu sv. Anny pod širým nebem. Ti, kteří věřili v mocnou přímluvu sv. Anny, si vzali prozíravě s sebou deštník. ;-)
(Jak zmínil i o. Jenda ve své promluvě, nebo jak se můžeme dočíst ve známé povídce od Bruna Ferrera Věřit znamená vzít si deštník.)

Pár minut před začátkem mše sv., kdy už všechno bylo nachystané, se z ničeho nic spustil liják. Sprška se naštěstí rychle přehnala, tak stačilo poutírat misál a kalich, zapálit svíčky stejně nešlo, když kolem knotů byl rybníček a ždímat ubrus v té chvíli taky nemělo smysl. :-) Mše mohla začít.

Přesně tak tomu bylo i loni, kdy obraz sv. Anny žehnal pan kardinál, s tím rozdílem, že letos se spustil další liják i pár minut po začátku mše sv. Přítomnými deštníky (těch prozíravějších a těch, kteří opravdu věřili) :-D jsme zachraňovali, co se dalo, nejdřív hostie, kalich, knihy, kněze, mikrofony, kytaru... No snaha byla, ale déšť byl v tu chvíli mocnější...že ani Pán Ježíš nezůstal úplně suchý... :-) Purifikatorium nějak neplnilo svoji funkci ani po vyždímání...

Přítomní kněží se shodli na tom, že za léta své kněžské služby něco podobného nezažili. Inu všechno musí být jednou poprvé. :-) Doufejme, že i naposled. Organizátoři si z toho vzali ponaučení a slíbili, že pro příště zajistí nějaký ten přístřešek alespoň nad oltář.

Přítomní věřící se většinou dostali do stavu, kdy už jim bylo úplně jedno, že prší, protože byli mokří úplně všude. ;-) Někdo říkal: "No, mohl ten déšť aspoň ještě hodinku počkat." Jiný: "Mohlo to být taky daleko horší, kdyby přišla vichřice a kroupy."

Jedno je jisté, sv. Anna tam byla s námi a ujistila nás, že se o Orlické hory stará a určitě je nenechá dočista vyschnout. :-)

Svatý Jáchyme a svatá Anno, orodujte za nás!