Sv. Zdislava (30. května) je patronka rodin a ukazuje nám, jak život v manželství může být plodný, požehnaný a plný pokoje.
 
 
"Řádnou ženu, kdo ji najde? Větší cenu má než perly. Srdce jejího manžela na ni spoléhá. Zdobí se silou a vážností, s úsměvem hledí vstříc budoucnosti. V moudrosti otvírá svá ústa, na jazyku má laskavé poučení. Bdí nad chováním své rodiny. Půvab zklame, krása prchne, zato žena, která ctí Hospodina, zaslouží si chválu."
(čtení z dnešních ranních chval: Př 31, 10-11a. 25-27a. 30)
 

"Šťastný muž dobré ženy, její rozumnost osvěžuje jeho síly. Kdo našel dobrou ženu, našel štěstí..."
(ze zpěvu po čtení)

 

"...Jako žena a matka byla (sv. Zdislava) vzorem manželské věrnosti a oporou lásky a mravní kázně ve své rodině; jako dcera církve byla zcela oddána katolické nauce a skutkům podle evangelia; jako občanka byla dobroditelkou stále pohotovou pomoci strádajícím; Boha milovala nade všechno a jemu jedinému sloužila na veřejnosti i doma.
Vybízíme tedy všechny, aby hleděli na tento vynikající vzor svatého života a uvažovali o něm. Neboť lidé naší doby tu mohou nalézt následováníhodný ideál ctnosti, řád lásky a výzvu ke křesťanskému životu."
(z modlitby se čtením z listu papeže Pavla VI.)

 

Bože, Tys naučil svatou Zdislavu osvědčovat lásku k Tobě v každodenní péči o vlastní rodinu i trpící bližní; dej, ať podle jejího příkladu i my využíváme času věrným plněním Tvé vůle. Prosíme o to skrze Tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen
(závěrečná modlitba z breviáře)

Bože, tys naučil blahoslavenou Zdislavu kráčet cestou dokonalosti plněním úkolů manželského života a konání skutků lásky. Pomoz nám, aby její přímluvou se křesťanské rodiny stále obnovovaly a rozkvétaly svědectvím světlejších mravů. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Novéna ke sv. Zdislavě

Litanie ke sv. Zdislavě

modlitba ke sv. Zdislavě