Do dnešního večera po představení Zraněný Pastýř nějak zapadá i toto zamyšlení:

"Má taktika pro dnešní dobu

 

Dnešní člověk, člověk skutečně nezávislý, chce vše uspořádat podle svého gusta. Jeho situace není nikdy přesně podle jeho přání, chce ji změnit. Jako zpochybňuje každou jistotu, snaží se zpochybnit i svou vlastní situaci. Proč? Protože už nevěří v Boha, který jej miluje osobně. Odmítá věřit, že Všemohoucí bdí nad všemi detaily jeho života, stejně jako nad jeho pozemskou poutí jako celkem. Moderní dospělý člověk už přece nevěří, že :

„Bůh v černočerné tmě
vidí černého mravenečka
na černém kameni.“

 

Protože člověk ve světě chce změnit své místo, svůj osud, své ideály a měnit je neustále, Boží přítel musí zůstat a držet se na místě, kam jej Bůh postavil. Vždyť mezi Božími přáteli a světem je rozpor a zlom. Co si jeden zvolí, to druhý odmítá. Bez toho již nejsou dva tábory ale jen jeden, a to svět.

Bůh tedy dnes žádá víc než kdy jindy toto: vytrvat na místě, kam nás Bůh od prvního volání přitáhnul. Zde si vzít, co nám připravil a vytěžit z toho co možná nejvíc; díky opravdovosti a prostotě, ale také díky inteligenci a pevné vůli. Bůh připravuje okolnosti našeho života. Navíc, Bůh nám dá svou milost, my pak svou učenlivostí a důvěrou, vytěžíme z těchto okolností to nejlepší. Tomu máme věnovat svou veškerou péči: vytěžit co nejvíce z toho, co nás potká na naší cestě, aniž bychom ji chtěli měnit. Necháme se vést Bohem."

Otec Jeroným, mnich ze Sept-Fons, 27. 9. 1973

Zdroj: Klášter Nový Dvůr