Při večeru chval v kostele u sv. Františka jsme se včera s P. Špilarem zamýšleli na tímto textem:

 

"Petr a Jan šli o třetí hodině do chrámu k odpolední modlitbě. Právě tam přinášeli nějakého člověka, chromého od narození; každý den ho posadili u chrámové brány, které se říká Krásná, aby prosil o almužnu ty, kdo tam vcházeli.

Když viděl přicházet do chrámu Petra a Jana, prosil také je o almužnu. Petr spolu s Janem na něj upřeli zrak a řekli: „Pohleď na nás!“ Obrátil se k nim a čekal, že od nich něco dostane.

Petr však řekl: „Stříbro ani zlato nemám, ale co mám, to ti dám: Ve jménu Ježíše Krista Nazaretského vstaň a choď!“ Vzal ho za pravou ruku a pomáhal mu vstát; a v tom se chromému zpevnily klouby, vyskočil na nohy, vzpřímil se a začal chodit. Vešel s nimi do chrámu, chodil, skákal radostí a chválil Boha. A všichni ho viděli, jak chodí a chválí Boha."

(Skutky apoštolů 3)

 

Co já můžu dát? Co mám já pro "chudáka", pro každého, koho potkám?
Co nabídnu? Co je tím pokladem, který můžu rozdávat, i když jsem sám chudý?

Stříbro ani zlato nemám, ale co mám, to ti dám.

Možná nemůžu dát "stříbro ani zlato" -  to, co druhý očekává, co potřebuje, po čem touží, co bych já sám chtěl dát... ale co mám, to dám.

Vždycky můžu dát kousek víry, modlitbu, požehnání, milý úsměv, slovo či gesto přijetí... "vzít druhého za ruku a pomoci mu vstát", svěřit ho do Ježíšových milosrdných rukou, který může konat a obdarovávat mnohem víc, než bychom to dokázali my sami a než si dokážeme vůbec představit.

Buďme jeden pro druhého chudákem, který prosí o almužnu ...i tím, kdo dává, co má - to nejcennější. Žehnejme ve jménu Ježíše Krista, On má moc nás uschopnit k radosti i ke chvále Boha.

Dobře to dokresluje i myšlenka pro dnešní den z bihk.cz:
"Zažije-li člověk slovo či gesto přijetí, jako by se v něm rozmnožil život."
(Vojtěch Kodet)

 ...a tak jsem si vzpomněla na jedno takové žehnající gesto v podobě křížků na čelo. A říkám si, že bych asi měla toto typické nejen Vesmírné mládežnické gesto zase trochu víc oprášit... ;-)

Než se s vámi všemi potkám osobně, posílám jeden aspoň takhle na dálku: :-)
(co mám, to vám dám...) :-D

+
Pán vám žehnej!