Znáte to? Už máte v práci jakžtakž vše hotovo a chystáte se takhle v pátek v podvečer opustit kancelář, když zazvoní telefon a za pár minut vkročí do místnosti šéf s jakousi nepříjemnou situací, která je urgentní a musí se vyřešit ještě před víkendem...Znovu usedáte za stůl, pouštíte počítač a vymýšlíte dopis, kterým by se situace aspoň trochu dala do pořádku...

Ještěže na to člověk není sám a má šikovnou kolegyni právničku, která byla v danou chvíli sice také na odchodu, ale vrátila se ochotně zase na svou židli. ;-) Proběhlo nám (asi oběma) hlavou, proč jen jsme se to nezvedly o pár minut dříve jako kolegové, už by problém musel počkat do pondělí a my bychom stihly zařídit všechny plánované úkoly.

Nervozně koukáme na hodinky, jak už nestihneme to a to, že nám zavřou obchod... a hlavně, že jsme taky chtěly aspoň chvíli uctít a spočinou u lebky svatého Václava, která byla celý den vystavena v kapli... a místo toho tvrdneme u počítače a snažíme se sesmolit duchaplný dopis.

Ze svého plánu jsem tedy vypustila pár nedůležitých věcí, ale touhu stavit se za sv. Václavem jsem neopustila, vstala jsem od stolu a říkám kolegyni: "Marie, já jdu za sv. Václavem, než mi ho odnesou." Vstala a šla se mnou... - teda jako za sv. Václavem samozřejmě. ;-)

V nazdobené kapli jsme našly "úplně samotného" sv. Václava (hmotně tedy jenom lebku). Je to zvláštní pocit, když může člověk být v pracovní době se svatým Václavem v kapli skoro sám... Hledí na tu lebku, nechápe a žasne nad tím vším. Kolik asi problémových a složitých situací musel sv. Václav v naší zemi řešit? ... a nám se každý neplánovaný "problém" nehodí a nechce se nám věnovat mu čas.


Ke komu jinému bychom přece měli jít prosit o přímluvu a o radu v řešení právě církevně-státních problematických situací?
Kolik asi nejen pracovníků AP se během dne u ostatků sv. Václava vystřídalo? Kéž bychom se od něho učili častěji a ne jen jednou za rok!

Pomodlily jsme se litanie ke sv. Václavu a vrátily se dokončit potřebný dokument.


Svatý Václave, oroduj za nás - zvlášť za naše státníky, politiky a církevní představitele v této době voleb a majetkového vyrovnání!

Díky, že jsi dnes za námi přišel až do práce! :-)
Zítra zase přijedeme my za Tebou do Boleslavi! :-D

Omluvte, prosím, sníženou kvalitu fotografií, můj mobil lepší neumí... ;-)