DRUHÉ ČTENÍ

Z kázání svatého Augustina, biskupa

(Sermo 46, 20-21: CCL 41, 546-548)

 

Dělejte, co vám říkají, ale podle jejich skutků nejednejte

     Proto, pastýři, slyšte Hospodinovo slovo. Ale co máte slyšet? Tak praví Pán, Hospodin: Hle, já přijdu na pastýře, vymáhat budu své ovce z jejich rukou.


     Slyšte a pamatujte si to, ovce Božího stáda: Bůh zavolá špatné pastýře k odpovědnosti za své ovce, bude žádat účty z jejich smrti. Neboť na jiném místě říká ústy téhož proroka: Synu člověka, ustanovil jsem tě strážným pro Izraelův dům. Když uslyšíš z mých úst slovo, napomeň je mým jménem. Když řeknu bezbožnému: Zemřeš! a ty mu nebudeš domlouvat, aby se odvrátil od svého chování, umře on, bezbožník, pro svou nepravost, ale jeho krev budu vymáhat z tvé ruky. Když se však budeš snažit odvrátit bezbožného od jeho chování, aby se změnil, ale on nezmění své chování, zemře pro svoji nepravost, ty však sám sebe zachráníš.


     Co to znamená, bratři? Vidíte, jak nebezpečné je mlčet? Takový člověk zahyne, a zahyne právem; zahyne ve své nepravosti a ve svém hříchu, neboť ho zahubila jeho nedbalost. Mohl totiž najít živého pastýře, který říká: Jakože jsem živ, praví Hospodin. Ale protože na to nedbal a ani jeho představený a ten, kdo ho měl sledovat a napomínat, ho nenapomenul, sám zahyne po právu, a také jeho představený bude právem odsouzen. Jestliže bys však bezbožnému, kterému já sám hrozím mečem, řekl: Zemřeš! ano, zemřeš, ale on by se hrozícímu meči nesnažil uniknout a meč by na něho dopadl a zahubil ho, pak on zemře ve svém hříchu, ty si však zachráníš život. My proto nesmíme mlčet; ale i kdybychom snad mlčeli, musíte naslouchat slovům Pastýře ze svatých Písem. 


     Dále bych rád, abychom se podívali, zda Pán odejme ovce špatným pastýřům a svěří je dobrým. Přímo ho vidím, jak špatným pastýřům ovce bere. Říká přece: Hle, já přijdu na pastýře, vymáhat budu své ovce z jejich rukou. Zbavím je pasení mých ovcí, nebudou pastýři pást sami sebe. Neboť když jim říkám, aby pásli mé ovce, pasou místo mých ovcí sami sebe. Zbavím je pasení mých ovcí. 


     Jak to, že jim už nedovolí, aby pásli jeho ovce? Dělejte, co vám říkají, ale podle jejich skutků nejednejte. Jako by říkal: »Mluví sice mými slovy, ale jednají podle sebe.« Když neděláte, co dělají špatní pastýři, nejsou to oni, kdo vás pase. Když však zachováváte, co vám říkají, pasu vás já sám.

 

ZPĚV PO DRUHÉM ČTENÍ

Srov. Lk 12, 42-43;1 Kor 4, 2


O. Kdo je ten věrný a rozvážný správce, kterého pán ustanovil nad svým služebnictvem? * Blaze tomu služebníku, kterého pán při svém příchodu najde, že koná svou povinnost.
V. Když někdo něco spravuje, požaduje se od něho, aby na něj bylo spolehnutí. * Blaze.