Z prvního listu svatého apoštola Petra

4, 12 – 5, 14
Napomenutí duchovním představeným a věřícím

     Milovaní, vůbec se tomu nedivte, když musíte procházet očistnou výhní, jako by to bylo něco neobvyklého. Spíše se z toho radujte, že tím máte účast na utrpení Kristově, abyste také mohli radostně jásat při jeho slavném zjevení. Když musíte snášet urážky pro Kristovo jméno, blaze vám, neboť na vás spočívá Duch slávy, to je Duch Boží. Ať nikdo z vás netrpí proto, že zavraždil nebo okradl, že někomu ublížil nebo jen že se míchal do záležitostí druhých lidí. (Trpí-li však,) že je křesťanem, za to se stydět nemusí; spíše ať Boha velebí, že je křesťanem.
     Přišel totiž čas, aby začal soud od Božího domu. (Začíná-li však) napřed od nás, jak teprve dopadnou ti; kdo se zdráhali poslušně přijmout Boží evangelium!
Jestliže se stěží zachrání spravedlivý,
jak se bude moci ukázat na světle člověk bezbožný a hříšník?

     A tak ti, kdo trpí podle Boží vůle, ať se poroučejí dobrými skutky (do ochrany) věrného Stvořitele.
     Vaše duchovní představené vybízím – já sám duchovní představený jako oni, svědek Kristových utrpení a účastník slávy, která se má v budoucnu zjevit: paste Boží stádce vám svěřené (a vykonávejte nad ním dohled), ne proto, že musíte, ale dobrovolně, jak to chce Bůh, ne pro špinavý zisk, ale ochotně; ne jako dědiční páni ve svém údělu, ale buďte svému stádci vzorem. Až se pak objeví nejvyšší pastýř, dostanete nevadnoucí věnec slávy.


     Podobně vy, věřící: poslouchejte své duchovní představené. Opásejte se všichni ve vzájemném styku pokorou, neboť
Bůh se staví proti pyšným,
ale dává milost pokorným.

     Pokorně se proto skloňte pod mocnou rukou Boží, a on vás povýší, až k tomu přijde čas. »Na něj hoďte všechnu svou starost«, vždyť jemu na vás záleží. Buďte střízliví a bděte, protože váš protivník ďábel jako řvoucí lev obchází a hledá, koho by mohl zhltnout. Postavte se proti němu, silní vírou. Víte přece, že vaši bratři po (celém) světě musejí také tak trpět.
     Když teď nakrátko snesete utrpení, Bůh, dárce veškeré milosti, který vás pro (zásluhy) Krista Ježíše povolal ke své věčné slávě, sám vás zdokonalí, utuží, utvrdí a upevní. Jemu patří vláda na věčné věky. Amen.

ZPĚV PO PRVNÍM ČTENÍ

Srov. 1 Petr 4, 13; Lk 6, 22

O. Radujte se, že máte účast na utrpení Kristově, * až se zjeví jeho sláva, budete radostně jásat. Aleluja.
V. Blahoslavení jste, když vás budou lidé nenávidět kvůli Synu člověka. * až se zjeví jeho sláva, budete radostně jásat. Aleluja.